Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z indyka i dyni
1

Gulasz z indyka i dyni

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tagliatelle z rydzami i oscypkiem. Kontemplujemy listopad…

Tagliatelle z rydzami i oscypk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
2

Papryki faszerowane kaszą kusk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą
1

Polędwica w sosie śmietanowym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bitki schabowe z gruszkami
1

Bitki schabowe z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halloween na obiad, czyli nowa odsłona ziemniaczanego purée...
1

Halloween na obiad, czyli nowa…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
1

Fasolka szparagowa z mięsem mi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pizza drożdżowa bez wyrastania. Z oscypkiem i boczkiem.
1

Pizza drożdżowa bez wyrastania…

Kaś Kaś
Bake&Taste