Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Delikatny makaron z sosem serowym
12

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z dyni
1

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy