Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krem z cukinii z kurkami
1

Krem z cukinii z kurkami

aronia aronia
Wiem co jem

Krem z pieczonych bakłażanów z kurkami i chipsami z szałwii
1

Krem z pieczonych bakłażanów z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

Zupa kurkowa z grzankami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz z indyka z kurkami
1

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bigos z patisona

Bigos z patisona

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
1

Risotto z kurkami i zielonym g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym

Makaron z kurczakiem, kurkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska

Zupa z kurkami i fasolką szpar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit