Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki cukiniowe z czarnuszką

Placki cukiniowe z czarnuszką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią

Tajskie czerwone curry z dynią…

Dzi Dzi
karmelowy

Indyk w mango chutney z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi
1

Indyk w mango chutney z fasolk…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Filet z kurczaka w pomidorach na cukiniowym makaronie
1

Filet z kurczaka w pomidorach…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora
2

Pomidory faszerowane ryżem z b…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Naleśniki z cukinią i kurkami
2

Naleśniki z cukinią i kurkami

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
1

Pieczony kurczak faszerowany p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą
1

Fasolka szparagowa z maślaną b…

Dzi Dzi
karmelowy

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną
1

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kopytka z dyni i kaszy jaglanej
1

Kopytka z dyni i kaszy jaglane…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową
1

Gulasz drobiowy z brokułem i z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Stek z sosem grzybowym
1

Stek z sosem grzybowym

Dzi Dzi
karmelowy