Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalmarami, chorizo i karczochami

Sałatka z kalmarami, chorizo i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

Makaron z bekonem i pieczonym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina
1

Pulled pork, czyli wyczesana w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami
2

Klopsiki wieprzowe z kaszą jag…

aronia aronia
Wiem co jem

Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem

Focaccia z brzoskwiniami i boc…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia
1

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Grysikowe ciasto z owocami i galaterką
3

Grysikowe ciasto z owocami i g…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem jaglany lawendowo - cytrynowy
1

Krem jaglany lawendowo - cytry…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kaszotto z bobem i cukinią

Kaszotto z bobem i cukinią

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Grysikowe knedle z truskawkami

Grysikowe knedle z truskawkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mus jaglany z truskawkami i musli
1

Mus jaglany z truskawkami i mu…

aronia aronia
Wiem co jem