Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:

  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.


Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej
1

Pikantne klopsiki z kaszy jagl…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pęczak ze szpinakiem
1

Pęczak ze szpinakiem

figmara figmara
figowe smaki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną
1

Krem marchewkowy z kaszą jagla…

aronia aronia
Wiem co jem

Tabbouleh z kuskusem razowym
3

Tabbouleh z kuskusem razowym

figmara figmara
figowe smaki

Pęczak z ogórkami kiszonymi  i czerwoną cebulą
3

Pęczak z ogórkami kiszonymi i…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Kisir - turecka sałatka z kaszy  bulgur
3

Kisir - turecka sałatka z kasz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kotleciki z kaszy jaglanej z wędzonym łososiem, suszonym pomidorem i natką pietruszki
2

Kotleciki z kaszy jaglanej z w…

Beti Beti
kruche babeczki

Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami

Wiosenne kaszotto z pieczonymi…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kotlety jaglane z cebulą
1

Kotlety jaglane z cebulą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I
2

Filet kurczaka na jarmużu - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
2

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy