Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem

Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem


Zdjęcie - Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
soczewica czerwona 1 szklanka
soczewica czarna 1/2 szklanki
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka mały
pietruszka 1 sztuka
grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek)
słonecznik łuskany 1 opakowanie
oliwa z oliwek 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa do smaku
sól 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki

jajka 2 sztuki
mielone siemię lniane do oprószenia formy.
Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut.

Kategorie przepisów