Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)

Paszteciki z pieczarkami, posypane czarnuszką – nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole !
Pierwszym skojarzeniem z tymi pasztecikami jest moja babcia, która prawie zawsze na święta wypiekała te małe drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem i obowiązkowo z czarnuszką ! Uwielbiałam je w wersji na ciepło, a jeszcze bardziej maczane w gorącym barszczu ?

Bez wątpienia jest to mój osobisty symbol świąt ! Wiem, że jest dużo wersji nadzienia. Jedni robią z kapustę, drudzy z kapustą i grzybami. Ja jednak stawiam na klasyczne nadzienie z podsmażonych na oleju lub maśle pieczarek, doprawionych do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do farszu można dodać też podsmażoną cebulę ale nie jest to dodatek konieczny ?

Kiedy upiec paszteciki ? Każda okazja jet dobra ! Możecie upiec je przed świętami, w Święta lub nawet na sylwestra i zaserwować w formie ciepłych lub zimnych przystawek.


Podsumowując dodam jeszcze, że paszteciki nie zawierają jajek, mleka, masła i są w 100 % wegańskie !
Z pewnością zasmakują całej rodzinie i umilą Świąteczny czas.

Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką(wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Paszteciki z pieczarkami do barszczu

Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
1 duże opakowanie pieczarek
1 łyżka oleju
sól, pieprz, zioła lub domowa wegeta
(opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli)

Sposób wykonania:

Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).


Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem, na koniec smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.

Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką(wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką(wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką Wegańskie drożdżowe paszteciki z pieczarkami i czarnuszką ! Pyszne, idealne do barszczu. Kategorie: Boże Narodzenie Kuchnia: Polska, Wegańska Tagi: bez jajek, paszteciki, przystawki,, wegańskie Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 20 minutes Całkowity czas: 1 hour Ilość porcji: 24 paszteciki Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto drożdżowe
  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 1 duże opakowanie pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz, zioła lub domowa wegeta
  • opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli
Sposób wykonaniaNadzienie
  • Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).
Ciasto drożdżowe
  • Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką(wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubisz świąteczne dekoracje i detale ? Z pewnością spodobają Ci się te dodatki !

Kategorie przepisów