Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
Paszteciki z pieczarkami, posypane czarnuszką – nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole !
Pierwszym skojarzeniem z tymi pasztecikami jest moja babcia, która prawie zawsze na święta wypiekała te małe drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem i obowiązkowo z czarnuszką ! Uwielbiałam je w wersji na ciepło, a jeszcze bardziej maczane w gorącym barszczu ?
Bez wątpienia jest to mój osobisty symbol świąt ! Wiem, że jest dużo wersji nadzienia. Jedni robią z kapustę, drudzy z kapustą i grzybami. Ja jednak stawiam na klasyczne nadzienie z podsmażonych na oleju lub maśle pieczarek, doprawionych do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do farszu można dodać też podsmażoną cebulę ale nie jest to dodatek konieczny ?
Kiedy upiec paszteciki ? Każda okazja jet dobra ! Możecie upiec je przed świętami, w Święta lub nawet na sylwestra i zaserwować w formie ciepłych lub zimnych przystawek.
Podsumowując dodam jeszcze, że paszteciki nie zawierają jajek, mleka, masła i są w 100 % wegańskie !
Z pewnością zasmakują całej rodzinie i umilą Świąteczny czas.
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
1 duże opakowanie pieczarek
1 łyżka oleju
sól, pieprz, zioła lub domowa wegeta
(opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli)
Sposób wykonania:
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem, na koniec smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
- 600 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 duże opakowanie pieczarek
- 1 łyżka oleju
- sól pieprz, zioła lub domowa wegeta
- opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli
- Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
Lubisz świąteczne dekoracje i detale ? Z pewnością spodobają Ci się te dodatki !