Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki
Testując ostatnio różne sposoby na wykorzystanie czarnego czosnku, wpadłem na pomysł, żeby przygotować nieco uproszczoną i znacznie przyspieszoną jego wersję samodzielnie. Główki czosnku upiekłem w piekarniku do miękkości, czekając, aż nabiorą słodyczy i brązowej barwy, a następnie rozgniotłem je z oliwą i przyprawami. W ten sposób powstała wyborna pasta z pieczonego czosnku. Słodka, a jednocześnie wytrawna, lekko pikantna i pełna smak umami. Prawdziwie wspaniała! Jej jedynym minusem jest chyba tylko to, że tak szybko się skończyła. Pasta z pieczonego czosnku podana na kromce żytniego chleba z odrobiną czarnuszki smakuje tak obłędnie, że żadne słowa tego nie oddadzą i tego połączenia po prostu trzeba samemu spróbować. Za pierwszym razem przygotowałem ją z oliwą z oliwek, ale przy kolejnych próbach spróbowałem również inne połączenia. Kluczem jest tutaj dobry tłoczony na zimno olej. Świetnie sprawdzają się równie słonecznikowy oraz lniany, ale zachęcam do własnych eksperymentów. Dodatek przypraw: kuminu i ostrej papryki jest opcjonalny, ale moim zdaniem są one przysłowiową kropką nad „i”. Jednego bym jednak nie odmawiał. Pasta z pieczonego czosnku zdecydowanie lubi się z czarnuszką i to jest składnik, z którego bym nie rezygnował. W moich kolejnych planach jest przygotowanie tego smarowidła na bazie oleju z czarnuszki. Myślę, że to może być prawdziwy hit! Zresztą przekonajcie się sami. ?
Pasta z pieczonego czosnku Łukasz Testując ostatnio różne sposoby na wykorzystanie czarnego czosnku, wpadłem na pomysł, żeby przygotować nieco uproszczoną i znacznie przyspieszoną jego wersję samodzielnie. Główki… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 mała miseczka Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minu
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
- 8 dużych główek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- duża szczypta kuminu
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Główki czosnku obierz z wierzchniej warstwy, nie rozdzielając ząbków. Umieść je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze pokrytej folią aluminiową, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut, aż ząbki staną się miękkie w środku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Kolejno wybierz miąższ i przełóż go do miseczki lub moździerza. Rozgnieć na gładką pastę.
- Wlej sok z cytryny, połącz z czosnkiem, a następnie powoli wlewaj oliwę, cały czas energicznie mieszając.
- Pastę dopraw kuminem, ostrą papryką i solą do smaku. Podawaj na świeżym pieczywie z czarnuszką.