Pasta z makreli i awokado. Dieta szybka przemiana - faza III
Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe!
Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam... O mal nie pochłonęłam wszystkiego co zmiksowałam. Pyszna jest z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami, pomidorem, jajkiem itd. Od dziś moja ulubiona pasta z makreli.
Pasta idealnie wpisuję się w dietę - szybka przemiana. Z kromką razowego chleba orkiszowego lub orkiszowa tortillą (przepis wkrótce) to świetna kolacja. Na 1 porcję 80 g makreli i 1/2 awokado.
Myślę, że może stanowić także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam!
Składniki:
1 makrela
1 awokado
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
- z ryby ściągnąć skórę, wyjąć kręgosłup i odzielić rybę od ości
- awokado przeciąc wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny, wyjąć łyżką
- mięso makreli i awokado umieścić w blenderze i zmiksować. Skosztować, czy pasta jest dość słona, doprawić pieprzem
- podawać z pieczywem