Pasta z awokado i cieciorki
Na fali zafascynowania hummusem wpadło mi do głowy połączenie cieciorki i awokado. Pasty na bazie tych składników nie zawodzą, dlaczego by więc ich nie połączyć :) Takim oto sposobem wyszła zdrowa kombinacja, podkręcona dodatkowo papryką i chilli - stąd zamiast odcienia zieleni kolor przypominający typowy hummus. Pasta idealna z pieczywem, też tym chrupkim. W wersji hiper fit z warzywkami, typu marchewka czy ogórek. Na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy po prostu przekąskę.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 szklanka cieciorki (z puszki, odsączonej z płynu)
- 2-3 łyżeczki tahini
- szczypta ostrej papryczki chilli w proszku lub suszonej, świeżo zmielonej
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- oliwa do skropienia
Wszystkie składniki zmiksować na pastę o jednolitej konsystencji. Jeśli chodzi o przyprawy, szczególnie ostrą paprykę, polecam dodać jej z początku małą szczyptę. Jeśli po zmiksowaniu pasty spróbujemy i uznamy, że za mało ostre, to możemy dodać więcej. Podobnie z solą czy pieprzem. Pastę przed podaniem posypujemy dodatkowo słodką papryką i skrapiamy oliwą.