Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską

 

Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Wprawdzie w sklepach można kupić już gotową, jednakże nic nie przebije tej przygotowanej własnoręcznie. Szczególnie jeśli skorzystacie z mojego przepisu, w którym jajka, oprócz majonezu, połączyłem z musztardą francuską, kaparami, ostrą papryką oraz szczypiorkiem. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na domową pastę jajeczną. Szczególnego kopa dodaje musztarda francuska z całą gorczycą, dzięki której smarowidło fajnie chrupie, dlatego nie polecam zamieniać jej na żadną inną. Jeśli nie lubicie kaparów, to świetnie sprawdzą się również ogórki kiszone lub konserwowe – jedna średnia sztuka na taką ilość pasty będzie w sam raz. Ostrą paprykę można również zastąpić płatkami chili lub papryką wędzoną, jeśli lubicie. Tak przygotowana pasta jajeczna najlepiej smakuje na żytnim chlebie, ale tak naprawdę każde dobre pieczywo będzie, jak znalazł. Można ją spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce, dlatego od razu proponuję przygotować ją z 6 jajek, żeby cieszyć się nią dłużej podczas szybkich śniadań w tygodniu. 😉 Dobrze sprawdzi się również jako propozycja na wielkanocny stół. 😉

Zdjęcie - Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską

Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8-10 minut) i wystudź w zimnej wodzie. Obierz ze skorupek i drobno posiekaj lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do miseczki.
  2. Do jajek dodaj majonez, musztardę oraz paprykę. Wymieszaj.
  3. Szczypiorek oraz kapary drobno posiekaj i dodaj do jajek. Wymieszaj.
  4. Pastę dopraw solą oraz pieprzem i podawaj z ulubionym pieczywem.

Zdjęcie - Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów