Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami

Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami
Zdjęcie - Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 200 g karczochów w oleju
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 150 g czarnych oliwek
  • 50 g sera pecorino
  • olej Kujawski z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami
  • suszone płatki chili w młynku
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Makaron ugotować według wskazań producenta i odcedzić. 4 łyżki oleju smakowego rozgrzać na patelni, zmniejszyć ogień na średni. Liście bazylii rozłożyć na oliwie i chwilę podsmażyć, aż będą przeźroczyste i chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć na arkusz papieru kuchennego.

Na patelnię wrzucić kolejno szynkę parmeńską i podsmażyć ok. 5 min. Odłożyć na papier kuchenny celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Karczochy odcedzić i posiekać niezbyt dokładnie, 3 łyżki oleju z zalewy dodać na patelnię i wrzucić karczochy. Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Po 5 min. dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz przekładając szynką. Dodać liście bazylii i całość posypać startym serem pecorino.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów