Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane, amarantus lub kaszę jaglaną na mleku kokosowym. Dzięki temu owsianka jest super kremowa i delikatna, a później podaję z łodygami rabarbaru usmażonymi na złotym maśle z niewielką ilością cukru lub miodu oraz cynamonu dla podkręcenia smaku. To jest tak pyszne, że już w trakcie pisania myślę, kiedy znowu ugotować sobie taką owsiankę. Zazwyczaj też przygotowuję podwójną porcję rabarbaru, żeby móc go podjadać bez wyrzutów sumienia w trakcie karmelizowania, albo, żeby zamknąć część w słoiczku na później. Jeśli nie wyobrażacie sobie zacząć dnia bez owsianki i kochacie rabarbar, to ten przepis jest absolutnie dla Was. W innym wypadku polecam zrobić ją na deser — również nie pożałujecie! 😉

Zdjęcie - Owsianka z karmelizowanym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsianka z karmelizowanym rabarbarem Łukasz Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 miut 10 miut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki dowolnego mleka (polecam kokosowe na pół z wodą)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru (albo miodu, syropu klonowego lub z agawy)
  • 1 łyżka masła (można również użyć oleju kokosowego)
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wsyp płatki owsiane i wlej mleko (jeśli skusisz się na kokosowe to połącz je pół na pół z wodą). Owsiankę gotuj powoli, często mieszając, aż płatki zgęstnieją. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp cukier oraz cynamon i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojony rabarbar i karmelizuj przez kilka minut, aż stanie się miękki. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj patelnią. Część rabarbaru możesz również karmelizować dłużej, aby powstał mus.
  3. Owsiankę przelej do dwóch miseczek i ułóż delikatnie karmelizowany rabarbar. 

Przepisy z tych kategorii

Mini pączki z ricottą

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
2

Pasta jajeczna z wędzonym kurc…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chałka babuni
1

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi
1

Koktajl piernikowy z płatkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
2

Muffiny wytrawne z jajek i war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy