Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane, amarantus lub kaszę jaglaną na mleku kokosowym. Dzięki temu owsianka jest super kremowa i delikatna, a później podaję z łodygami rabarbaru usmażonymi na złotym maśle z niewielką ilością cukru lub miodu oraz cynamonu dla podkręcenia smaku. To jest tak pyszne, że już w trakcie pisania myślę, kiedy znowu ugotować sobie taką owsiankę. Zazwyczaj też przygotowuję podwójną porcję rabarbaru, żeby móc go podjadać bez wyrzutów sumienia w trakcie karmelizowania, albo, żeby zamknąć część w słoiczku na później. Jeśli nie wyobrażacie sobie zacząć dnia bez owsianki i kochacie rabarbar, to ten przepis jest absolutnie dla Was. W innym wypadku polecam zrobić ją na deser — również nie pożałujecie! 😉

Zdjęcie - Owsianka z karmelizowanym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsianka z karmelizowanym rabarbarem Łukasz Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 miut 10 miut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki dowolnego mleka (polecam kokosowe na pół z wodą)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru (albo miodu, syropu klonowego lub z agawy)
  • 1 łyżka masła (można również użyć oleju kokosowego)
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wsyp płatki owsiane i wlej mleko (jeśli skusisz się na kokosowe to połącz je pół na pół z wodą). Owsiankę gotuj powoli, często mieszając, aż płatki zgęstnieją. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp cukier oraz cynamon i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojony rabarbar i karmelizuj przez kilka minut, aż stanie się miękki. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj patelnią. Część rabarbaru możesz również karmelizować dłużej, aby powstał mus.
  3. Owsiankę przelej do dwóch miseczek i ułóż delikatnie karmelizowany rabarbar. 

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty
2

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Młody bób w pomidorach
1

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy