Owsianka z karmelizowanym rabarbarem
Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane, amarantus lub kaszę jaglaną na mleku kokosowym. Dzięki temu owsianka jest super kremowa i delikatna, a później podaję z łodygami rabarbaru usmażonymi na złotym maśle z niewielką ilością cukru lub miodu oraz cynamonu dla podkręcenia smaku. To jest tak pyszne, że już w trakcie pisania myślę, kiedy znowu ugotować sobie taką owsiankę. Zazwyczaj też przygotowuję podwójną porcję rabarbaru, żeby móc go podjadać bez wyrzutów sumienia w trakcie karmelizowania, albo, żeby zamknąć część w słoiczku na później. Jeśli nie wyobrażacie sobie zacząć dnia bez owsianki i kochacie rabarbar, to ten przepis jest absolutnie dla Was. W innym wypadku polecam zrobić ją na deser — również nie pożałujecie! ?
Owsianka z karmelizowanym rabarbarem Łukasz Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 miut 10 miut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki dowolnego mleka (polecam kokosowe na pół z wodą)
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru (albo miodu, syropu klonowego lub z agawy)
- 1 łyżka masła (można również użyć oleju kokosowego)
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wsyp płatki owsiane i wlej mleko (jeśli skusisz się na kokosowe to połącz je pół na pół z wodą). Owsiankę gotuj powoli, często mieszając, aż płatki zgęstnieją. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody.
- Na patelni rozgrzej masło. Wsyp cukier oraz cynamon i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojony rabarbar i karmelizuj przez kilka minut, aż stanie się miękki. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj patelnią. Część rabarbaru możesz również karmelizować dłużej, aby powstał mus.
- Owsiankę przelej do dwóch miseczek i ułóż delikatnie karmelizowany rabarbar.