Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane, amarantus lub kaszę jaglaną na mleku kokosowym. Dzięki temu owsianka jest super kremowa i delikatna, a później podaję z łodygami rabarbaru usmażonymi na złotym maśle z niewielką ilością cukru lub miodu oraz cynamonu dla podkręcenia smaku. To jest tak pyszne, że już w trakcie pisania myślę, kiedy znowu ugotować sobie taką owsiankę. Zazwyczaj też przygotowuję podwójną porcję rabarbaru, żeby móc go podjadać bez wyrzutów sumienia w trakcie karmelizowania, albo, żeby zamknąć część w słoiczku na później. Jeśli nie wyobrażacie sobie zacząć dnia bez owsianki i kochacie rabarbar, to ten przepis jest absolutnie dla Was. W innym wypadku polecam zrobić ją na deser — również nie pożałujecie! 😉

Zdjęcie - Owsianka z karmelizowanym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsianka z karmelizowanym rabarbarem Łukasz Ten przepis to dowód na to, że owsianka wcale nie musi być nudna! W sezonie na rabarbar bardzo często gotuję płatki owsiane,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 miut 10 miut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki dowolnego mleka (polecam kokosowe na pół z wodą)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru (albo miodu, syropu klonowego lub z agawy)
  • 1 łyżka masła (można również użyć oleju kokosowego)
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wsyp płatki owsiane i wlej mleko (jeśli skusisz się na kokosowe to połącz je pół na pół z wodą). Owsiankę gotuj powoli, często mieszając, aż płatki zgęstnieją. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp cukier oraz cynamon i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojony rabarbar i karmelizuj przez kilka minut, aż stanie się miękki. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj patelnią. Część rabarbaru możesz również karmelizować dłużej, aby powstał mus.
  3. Owsiankę przelej do dwóch miseczek i ułóż delikatnie karmelizowany rabarbar. 

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Melba z truskawkami
2

Melba z truskawkami

food² food²
Food Square

Ciasto góra lodowa na herbatnikach
4

Ciasto góra lodowa na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zielone smoothie konopne – wegański koktajl bananowy
2

Zielone smoothie konopne – weg…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto Rafaello bez pieczenia
1

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wiśniowy 3 bit
3

Wiśniowy 3 bit

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto św Jakuba
1

Ciasto św Jakuba

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście