Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem

Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem

Fittata to rodzaj omletu, jajeczny naleśnik smażony z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro jest wiosna, dodatki będą wiosenne- zielone szparagi, dymka, a do nich kremowy serek kozi i słony, cypryjski halloumi, jako intensywniejszy akcent.

Zdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób o patelnię o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone na 1-2 cm kawałki szparagi. Przesmaż przez minutę, dodaj pokrojoną w 1 cm kawałki dymkę oraz ser halloumi pokrojony w kostkę. Smaż 2 minuty, skręć gaz pod patelnią do minimum.

Na warzywa wlej jajka roztrzepane z serkiem kozim, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, ok. 5 minut, aż wierzch omletu się zetnie. Przed  podanie frittatę posypać możesz np. tartym parmezanem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów