Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami
Okragła cukinia króluje u nas tego lata. Rośnie jak szalona, także małych cukiniek u mnie wbród. Do faszerowania najlepiej nadają się małe cukinie o przekroju 10-12 cm, te prosto z krzaczka po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Sklepowe proponuję przed faszerowaniem wcześniej obgotować przez kilka minut.
Tym razem cukienie upiekłam bez czapeczek, po prostu przecięłam w poprzek i napełniłam farszem.
Faszerowana cukinia to smaczna propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki.
Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry.
Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj, tutaj.
Składniki:
4 okrągłe lub tradycyjne cukinie
3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
bulion
300 g kurek
1 cebula
200 ml mleka kokosowego
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml wody
sól, pieprz
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
tymianek, koperek/ ilość wg uznania
4 łyżki startego parmezanu
Skladniki na dip w dowolnej ilości:
jogurt grecki
ząbek czosnku
sól, pieprz
koperek
Wykonanie:
- cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć, by równo stały. Łyżką stołową wydrążyć gąbczasty środek z pestkami i odrzucić. Cukinie posolić od środka, posypać ulubiononym ziołami (u mnie koperek i tymianek), odstawić
- ryż ugotować nieco krócej niż wskazania na opakowaniu. Tym razem nie w wodzie, a najlepiej w warzywnym bulionie
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałeczki kurki. Na koniec doprawić solą i pieprzem
- przygotowanie sosu: w garnuszku rozpuścić masło dodać łyżkę mąki, cały czas mieszając rózgą wlać powoli wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgestnieje. Dodać sól, pieprz, posiekane zioła i pastę curry
- odcedzony, odsączony ryż połączyć z kurkami i sosem beszamelowym i odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje
- przygotowanym farszem napełnić połowki cukinii, posypać startym parmezanem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 200`C około 30-35 minut do zrumienienia
- podawać z dipem jogurtowo-czosnkowym