Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem

Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem
Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g serka śmietankowego
  • 6 rzodkiewek
  • 2 długie ogórki
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
  • ½ małego pęczka koperku
  • garść kiełków rzodkiewki (można zastąpić innymi lub dodać więcej koperku i szczypiorku)
Przygotowanie

Ogórki obrać, umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, a następnie pokroić na 8 mniej więcej równych kawałków. Za pomocą małej łyżeczki ostrożnie wydrążyć miąższ, uważając, żeby nie przebić ogórków na wylot. Ogórki lekko osolić i odstawić na 5 minut „do góry dnem”.


Szczypiorek oraz koper opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Serek wymieszać z olejem Kujawskim tłoczonym na zimno, zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Ogórki osuszyć ręcznikiem papierowym. Do każdego włożyć porcję masy serowej. Wierzch posypać kiełkami.


Porada:

Aby nadać potrawie więcej charakteru, można serek śmietankowy zastąpić kozim twarożkiem.


Coraz częściej na wielkanocnym stole obok tradycyjnych potraw pojawiają się również lżejsze, wiosenne smaki. Dlatego na przystawkę proponuję lekkie ogórki z dodatkiem oleju tłoczonego na zimno, nafaszerowane twarożkiem.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów