Odchudzający koktajl pietruszkowo-ogórkowy
Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców, oraz wypijać około dwóch litrów wody. Gdy połączysz jedno z drugim otrzymasz zdrowy i pożywny napój. Szczególnie cenne dla naszego zdrowia są zielone koktajle. Rośliny w tym kolorze mają najwięcej antyoksydantów, mnóstwo kwasu foliowego, żelaza i magnezu, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego warto nimi zastąpić jeden, dwa posiłki. Dieta uboga w kalorie nie może jednak bazować na samych sokach. Drastyczne ograniczenie kalorii, nawet krótkotrwałe rozregulowuje metabolizm i prowadzi do efektu jo-jo. Najskuteczniejsze przy zrzucaniu nadmiernych kilogramów jest zmiana nawyków żywieniowych, ale na stałe. Organizm bowiem potrzebuje oprócz soków - chudego mięsa, ryb, kasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw.
Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem.
Składniki:
pęczek pietruszki
1 ogórek
sok z 1/2 cytryny
woda mineralna
Wykonanie:
- obrać listki pietruszki z łodyżek
- ogórka obrać i pokroić na cząstki
- ogórka i natkę pietruszki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dopełnić wodą do pożądanej gęstości. Drink najlepiej wypić w ciągu kwadransa - witamina C i kwas foliowy szybko ulatniają się pod wpływem światła i tlenu