Norweska zupa z łososiem
Zupy są ważnym elementem zdrowej diety, są sposobem na zjadanie odpowiedniej ilości warzyw, kasz, ziół, a nawet ryb. Jeżeli nie lubisz smaku np. cebuli i czosnku, ugotuj zupę z warzyw i dodaj lekko przesmażone cebulę i czosnek, całość zmiksuj na zupę – krem, a nie poczujesz smaku nie lubianych warzyw. Pyszny wywar z warzyw, dodatkowo nawadnia i poprawia trawienie, ponieważ zawiera sporo błonnika. Zupy rozgrzewają, nie są drogie i są proste w przygotowaniu 🙂
Dzisiaj przygotowałam prostą, norweską zupę z łososiem. Podobną zupę, jadłam w nadmorskiej tawernie. To bardzo smaczna zupa, z charakterystycznym posmakiem łososia. Koniecznie do wypróbowania, na następny dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂
Składniki na norweską zupę z łososiem- 1, 5 litra wody
- 200 g filetu z łososia
- 3 mniejsze ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 duży por ( jasna i jasnozielona część )
- 3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka majeranku
- sól morska do smaku
- 50 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- garść świeżo posiekanej pietruszki lub szczypiorku
- olej do smażenia
Do garnka z gorącą wodą, daj ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj pora pokrojonego na plasterki i posiekane ząbki czosnku. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy por zmięknie i odparuje wodę. Następnie, zawartość patelni dodaj do zupy.
Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną, dodaj majeranek.
Z łososia usuń skórę, mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Całość gotuj około 2 minuty.
Jeżeli używasz dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Na talerzu posyp ziołami. Smacznego 🙂