Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami
Zdjęcie - Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1l mleka
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 150 g świeżych malin
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie

Ciasto francuskie wykładamy do dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Gęsto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy w temp. 200ºC bez termoobiegu na złoty kolor przez około 20 minut. Studzimy.


850 ml mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

W wysokim naczyniu mieszamy pozostałe mleko ze skórką z cytryny, żółtkami, budyniami i mąką pszenną. Mieszaninę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy olej Kujawski, mieszamy dokładnie i lekko studzimy.


Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jeden upieczony płat ciasta francuskiego. Na górze układamy maliny i przykrywamy drugim płatem ciasta. Studzimy co najmniej 3 godziny lub pozostawiamy na noc w lodówce.


Napoleonkę oprószamy obficie cukrem pudrem i kroimy na porcje.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów