Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Jak ze zwykłego dania zrobić coś extra ? Pomysłów i sposobów jest wiele, a najprostszym z nich dodanie do dania sosu i ewentualne zapieczenie.
Naleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności !
Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały charakteru. Dodatkowo klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany.
Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ?
Zdjęcie - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM





Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • około 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie szpinakowe:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta lub typu feta
  • szczypta białego pieprzu

Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie:
1. Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut.
Smażyć cienkie naleśniki.
2. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Przesmażyć. Następnie dodać umyte liście szpinaku i smażyc kilka minut, aż szpinak zmięknie.
Na koniec, dodać pokruszony ser feta - dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku białym pieprzem.
3. W rondelku rozgrzać masło. Na rozgrzane masło wsypać mąkę, całość smażyć około minuty. Następnie, szybko mieszając, wlewać mleko. Sos gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

4. Naleśniki smarować nadzieniem szpinakowym. Składać jak krokiety i przekładać do naczynia żaroodpornego.
Naleśniki ze szpinakiem zalać sosem beszamelowym.
Zapiekać w 180 stopniach C przez 30 minut.
UWAGA - z podanych proporcji powinno Wam zostać kilka sztuk naleśników. Zjedzcie z czym lubicie ;)
Zdjęcie - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów