Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem
Naleśniki z porem i serem tak mi zasmakowały, że postanowiłam iść za ciosem i przygotować je z dodatkiem, jakże lubianych przeze mnie, pieczarek.
Naleśniki wyszły pyszne!
Powiem Wam też, że takie pokrojone na mniejsze kawałki i nabite na wykałaczkę ślimaczki mogą być fajną opcją imprezową. Wówczas najlepiej obsmażać naleśniki tuż przed podaniem, bo moim zdaniem takie są najsmaczniejsze.
- ok. 8-10 naleśników na słono wg swojego ulubionego przepisu
Farsz:
- 400-500 g pieczarek
- 3 duże pory
- około 250 g tartej mozzarelli
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- masło klarowane
Smażymy naleśniki.
Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki.
Pory kroimy na półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki), podsmażamy pieczarki. Następnie dodajemy pory. Smażymy aż do ich zeszklenia. Na patelnię z warzywami dodajemy kwaśną śmietanę, smażymy przez chwilę, mieszając. Patelnię zdejmujemy z palnika. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na naleśnikach rozprowadzamy farsz. Posypujemy serem. Ściśle zwijamy.
Obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami