Młoda kapusta z kaszą jaglaną

Młoda kapusta z kaszą jaglaną
Obiad, który może nie prezentuje się apetycznie, ale zapewniam, że smakuje fantastycznie. Taką potrawę można podać samodzielnie, lub z np. z pieczonym filetem kurczaka. Osobno gotuję kaszę. Na patelni przesmażam wędzony boczek z porem i kapustą, do tego oczywiście zioła i przyprawy, bez których żadna potrawa nie uzyska głębi smaku. W tym przepisie kaszę jaglaną, można zastąpić innym rodzajem kaszy lub ryżu. Obiad dość prosty i wyjątkowo smaczny ?

Zdjęcie - Młoda kapusta z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej + łyżka oliwy
  • 150 g dobrego, wędzonego boczku
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • spora szczypta kminku, majeranku, tymianku i rozmarynu
  • masło klarowane lub olej do smażenia ( opcjonalnie )
  • pieprz i sól do smaku
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie nie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam. Do ugotowanej kaszy dodaję łyżkę oliwy i mieszam. Zostawiam pod przykryciem do napęcznienia. Boczek drobno kroję. Czosnek przeciskam przez praskę. Kapustę kroję w większą kostkę. Por przecinam wzdłuż, a następnie kroję w półplasterki. Na większej patelni topię boczek, jeżeli boczek jest chudy, można dodać łyżkę klarowanego masła lub oleju. Dodaję zioła i czosnek, wszystko mieszam i chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję por, smażę około dwie minuty, do czasu kiedy por odparuje wodę. Na koniec dodaję kapustę, całość ponownie mieszam i duszę pod przykryciem około 5 minut. Kapusta powinna częściowo odparować wodę, ale pozostać al dente. Kaszę mieszam i przekładam na patelnię z kapustą, wszystko krótko podgrzewam i doprawiam do smaku. Od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Młoda kapusta z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów