Młoda kapusta z kaszą jaglaną
Obiad, który może nie prezentuje się apetycznie, ale zapewniam, że smakuje fantastycznie. Taką potrawę można podać samodzielnie, lub z np. z pieczonym filetem kurczaka. Osobno gotuję kaszę. Na patelni przesmażam wędzony boczek z porem i kapustą, do tego oczywiście zioła i przyprawy, bez których żadna potrawa nie uzyska głębi smaku. W tym przepisie kaszę jaglaną, można zastąpić innym rodzajem kaszy lub ryżu. Obiad dość prosty i wyjątkowo smaczny ?
Składniki / 3 porcje
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej + łyżka oliwy
- 150 g dobrego, wędzonego boczku
- 1/2 małej główki młodej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- spora szczypta kminku, majeranku, tymianku i rozmarynu
- masło klarowane lub olej do smażenia ( opcjonalnie )
- pieprz i sól do smaku