Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym

Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym

Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 150 g marchewki
  • 120 g cebuli
  • 100 g selera
  • 100 g masła
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 100 g bułki tartej
  • 60 g pietruszki
  • 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju Kujawskim 3 ziarna, idealnym do smażenia.

 

Marchewkę, pietruszkę i kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce umieścić warzywa, mięso, jajka oraz sól i pieprz. Wyrobić jednolitą masę i formować nieduże gołąbki. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano z każdej strony, na patelni z rozgrzanym Kujawskim 3 ziarna... Przełożyć gołąbki do garnka o szerokim dnie i zalać wodą tak, aby całkowicie je zakryła. Dodać sos sojowy i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz.

 

Masło roztopić na patelni, dodać posiekane ząbki czosnku i podsmażyć. Dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając i rozcierając (ważne!), dodać przecier pomidorowy, a następnie cały wywar, w którym gotowały się gołąbki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

Gotowym sosem zalać pozostawione w garnku gołąbki i podgrzać jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

 

Porada:

Gołąbki mogą stanowić samodzielne danie bądź dodatek do ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków.

 

 

Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów