Minigołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 500 g białej kapusty
- 150 g marchewki
- 120 g cebuli
- 100 g selera
- 100 g masła
- 100 g przecieru pomidorowego
- 100 g bułki tartej
- 60 g pietruszki
- 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju Kujawskim 3 ziarna, idealnym do smażenia.
Marchewkę, pietruszkę i kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce umieścić warzywa, mięso, jajka oraz sól i pieprz. Wyrobić jednolitą masę i formować nieduże gołąbki. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano z każdej strony, na patelni z rozgrzanym Kujawskim 3 ziarna... Przełożyć gołąbki do garnka o szerokim dnie i zalać wodą tak, aby całkowicie je zakryła. Dodać sos sojowy i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz.
Masło roztopić na patelni, dodać posiekane ząbki czosnku i podsmażyć. Dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając i rozcierając (ważne!), dodać przecier pomidorowy, a następnie cały wywar, w którym gotowały się gołąbki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotowym sosem zalać pozostawione w garnku gołąbki i podgrzać jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
Porada:
Gołąbki mogą stanowić samodzielne danie bądź dodatek do ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków.
Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com