Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii
Sezon krótki- korzystajmy więc z tego, co akurat rośnie/kwitnie. Nie oszukujmy się, kwiatki cukinii to nie eksplozja smaku, raczej niecodzienne i niezwykle urocze uzupełnienie przepisu. Jeśli nie uda się Wam ich zdobyć, nic straconego tarta obejdzie się nawet bez ich dodatku.
Upiekłam mini-tarty (uzyskałam ok. 12 sztuk), żeby wygodnie można było wziąć je ze sobą na piknik, czy włożyć do lunchboxa. Z proporcji możecie uzyskać jednak także po prostu jedną, dużą, klasyczną tartę.
Przepisu na kruche ciasto nie będę powtarzać, bo wielokrotnie pojawiał się na blogu, znajdziecie go TUTAJ.
Składniki- nadzienie
- parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
- jajko - 3 szt
- śmietana kremówka - 1/2 szklanki
- pomidorki koktajlowe - 12 szt
- kwaity cukinii - 12 szt
- sól, pieprz - do smaku
- ciasto
- przepis w linku poniżej -
Parmezan zetrzyj na średnich oczkach tarki. Połącz ze śmietanką i jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
Masą jajeczną wypełnij wstępnie podpieczone ciasto (z TEGO przepisu). Na wierzchu każdej porcji ułóż pomidor i kwiat cukinii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, zapiekaj ok. 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Podawaj na ciepło lub schłodzone.