Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii

Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii

Zdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon krótki- korzystajmy więc z tego, co akurat rośnie/kwitnie. Nie oszukujmy się, kwiatki cukinii to nie eksplozja smaku, raczej niecodzienne i niezwykle urocze uzupełnienie przepisu. Jeśli nie uda się Wam ich zdobyć, nic straconego tarta obejdzie się nawet bez ich dodatku.

Zdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam mini-tarty (uzyskałam ok. 12 sztuk), żeby wygodnie można było wziąć je ze sobą na piknik, czy włożyć do lunchboxa. Z proporcji możecie uzyskać jednak także po prostu jedną, dużą, klasyczną tartę.

Zdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisu na kruche ciasto nie będę powtarzać, bo wielokrotnie pojawiał się na blogu, znajdziecie go TUTAJ.

Zdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini- tarty parmezanowe z kwiatami cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Parmezan zetrzyj na średnich oczkach tarki. Połącz ze śmietanką i jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

Masą jajeczną wypełnij wstępnie podpieczone ciasto (z TEGO przepisu). Na wierzchu każdej porcji ułóż pomidor i kwiat cukinii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, zapiekaj ok. 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.

Podawaj na ciepło lub schłodzone.

Kategorie przepisów