Millefeuille z truskawkami i kremem waniliowym
5
Millefeuille, czyli tysiąc listków lub karteczek to klasyczny francuski deser. Jego nazwa pochodzi od laminowanego masłem ciasta (pâte feuilletée), które w trakcie pieczenia rozdziela się na wiele chrupiących warstw. Powstanie deseru datuje się na XVI wiek, chociaż pod swoją oryginalną nazwą pojawiło się po raz pierwszy w 1749 roku. W czasach napoleońskich zaś zdobyło popularność w całej Europie. Millefeuille przypomina nieco polską kremówkę lub napoleonkę. Jednakże zamiast dwóch warstw ciasta francuskiego składa się ono z trzech i tradycyjnie przekładane jest waniliowym kremem cukierniczym (crème pâtissière) lub sporadycznie także bitą śmietaną. Wierzch ciastka pokrywa się zwykle dekoracyjną warstwą czarno-białego lukru lub cukrem pudrem. Chociaż tak naprawdę istnieje wiele wariacji tego deseru, jak choćby mój dzisiejszy sezonowy przepis na millefeuille z truskawkami.
Przygotowując millefeuille samodzielnie, warto postawić na domowe ciasto francuskie (np. z tego przepisu). Korzystając z gotowego, warto spojrzeć na skład, gdyż tylko prawdziwe ciasto na maśle sprawi, że deser będzie obłędnie pyszny. Pocięte na prostokąty kawałki ciasta pieczemy najpierw pod obciążeniem, aby zachowały kształt, a następnie dopiekamy do złoto-brązowego koloru. Kolejno listki przekładamy pokrojonymi na plasterki truskawkami oraz waniliowym kremem budyniowym i posypujemy cukrem pudrem. Millefeuille świetnie smakuje także z malinami, albo w wersji klasycznej bez owoców. Deser polecam składać niedługo przed podaniem – wtedy ciasto będzie najbardziej chrupiące. Chociaż na drugi dzień (o ile wytrzyma) też jest nadal smakowite. Gorąco polecam miłośnikom wszelkich klasycznych francuskich wypieków.
Millefeuille z truskawkami i kremem waniliowym
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
Ciasto francuskie:
- ok. 400 g ciasta francuskiego (najlepiej domowego z tego przepisu z połowy porcji lub 1 arkusz gotowego)
- 2 łyżki cukru pudru
Krem waniliowy (crème pâtissière):
- 500 ml mleka 3,2%
- 5 żółtek
- 1 laska wanilii lub saszetka cukru z prawdziwą wanilią albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie
- Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x45 cm i grubości 2-3 mm (gotowe ciasto po prostu rozwiń z arkusza).
- Powycinaj z niego prostokąty o wymiarach ok. 3x10 cm (powinno wyjść ok. 24-30 sztuk).
- Ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Wierzch przykryj drugim arkuszem papieru i całość obciąż blaszką.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, zdejmij blaszkę i górny arkusz papieru. Ciastka oprósz z wierzchu cukrem pudrem i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut, aż nabiorą one złoto-brązowego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Krem waniliowy (crème pâtissière)
(Krem należy zrobić dzień wcześniej i wystudzić w lodówce przed użyciem).
- W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i przeciętą na pół laską wanilii (wcześniej wybierz ziarenka i również wrzuć je do mleka). Jeśli używasz cukru waniliowego lub ekstraktu, po prostu dodaj go do mleka. Gdy mleko osiągnie wysoką temperaturę, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia.
- W osobnym naczyniu przygotuj pastę. Połącz żółtka z 100 ml mleka oraz mąką pszenną i skrobią (najlepiej to zrobić blenderem, aby nie było grudek).
- Do gorącego mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Mleko wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Krem przykryj bezpośrednio folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.
- Schłodzony krem waniliowy przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm.
Składanie millefeuille
- Truskawkom odetnij szypułki i pokrój je na cienkie plasterki (2-3 mm).
- Na prostokącie z ciasta francuskiego ułóż na spodzie warstwę truskawek, a następnie wyciśnij na całej szerokości w dwóch rzędach krem waniliowy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i czynność powtórz. Na sam koniec ułóż trzeci kawałek ciasta.
- Czynność powtórz dla kolejnych millefeuille. Gotowe ciastka oprósz cukrem pudrem.