Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne

Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne
Bardzo lubię obiady, których przygotowanie nie pochłania dużo czasu, a przy tym są pożywne, sycące i zawierają sporą dawkę witamin i mikroelementów. Właśnie taki jest mielony udziec z indyka ze szpinakiem, cukinią i czosnkiem. Do potrawki podałam tym razem makaron, ale znakomita będzie również kasza jaglana lub ryż. Polecam bardzo ?

Zdjęcie - Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje
  • 400 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 300 g szpinaku
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • sól i pieprz
Do podania
  • makaron penne około 300 g
  • świeżo posiekana bazylia lub oregano
Szpinak dokładnie myję i usuwam ogonki. Cukinię obieram lub dokładnie czyszczę skórkę i tnę na wstążki obieraczką do warzyw. Czosnek siekam na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i szpinak. Wszystko smażę, intensywnie mieszając do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę i zmięknie. Gotowy szpinak odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni obsmażam a następnie duszę mięso indyka. Kiedy mięso zmięknie, po około 30 minutach, dodaję szpinak, cukinię, oregano i śmietankę. Wszystko mieszam i duszę do czasu, kiedy cukinia zmięknie. Gotową potrawkę doprawiam do smaku. Podaję z makaronem i świeżymi ziołami. Smacznego ?

Zdjęcie - Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LIŚCIE    OREGANO

Zdjęcie - Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów