Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą Składniki 150 g suszonych śliwek 150 g marcepanu 150 g mąki pszennej 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna 100 g ciemnej czekolady 100 g mąki krupczatki 20 ml kwaśnej śmietany 15 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia na 1-2 godziny. Namoczone śliwki odcedzamy. Wrzucamy do rondelka i smażymy jak powidła, często mieszając. Gdy śliwki zmiękną i zgęstnieją, lekko rozdrabniamy je blenderem lub widelcem. Studzimy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, 80 ml oleju Kujawski i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut. Kruche ciasto wykładamy na dno formy i formujemy dekoracyjny brzeg. Pieczemy przez około 20-25 min. w temp. 180ºC. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w rondelku na najmniejszym ogniu uważając, żeby się nie przypaliła. Do ciepłej czekolady dodajemy 20 ml oleju Kujawski i dokładnie mieszamy. Na upieczony spód mazurka wykładamy powidła z suszonych śliwek i ⅔ czekolady. Na wierzch rozsypujemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce marcepan. Całość polewamy resztą polewy czekoladowej. Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/