Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą należy do moich ulubionych połączeń smakowych. Sam sos szpinakowy jest trochę nudnawy, ale podkręcony gorgonzolą to już inna sprawa. Szkoda, że tak często w restauracji szpinak jest źle zrobiony, przesmażony, przegotowany, z dodatkiem dziwnych przypraw lub co gorsza wegety. Według mnie szpinak potrzebuje jedynie masła lub oliwy, trochę cebuli, trochę czosnku, soli i pieprzu, nic więcej Jeśli chodzi o dodatek gorgonzoli, to ja zawsze dodaję gorgonzolę dolce, jest delikatniejsza niż gorgonzola piccante. Ja lubię wyrazisty smak gorgonzoli i zwykle dodaję jej dużo, Ty dodaj, tyle, ile lubisz
Składniki na 4 porcje:
- 250 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
- pół niedużej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml wina
- 150 g gorgonzoli
- śmietanka słodka 18%
- sól
- pieprz
- ulubiony makaron – po 80-100 g na porcję
- starty ser pecorino romano do posypania gotowego dania
Szpinak rozmróź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj szpinak, zamieszaj i smaż około 5 min. Dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj śmietankę, tyle, aby powstał sos (mniej więcej 200 ml) i zagotuj. Na koniec dodaj gorgonzolę i pozwól jej się rozpuścić całkowicie w szpinaku. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente, tak, aby nie było rozgotowany, ale, żeby też nie był surowy. Najlepiej gotować o 2 -3 min krócej niż jest to podane na opakowaniu. Makaron wymieszaj z sosem, rozłóż na talerze posyp startym pecorino romano i podawaj. Gotowe!