Makaron ze szparagami, krewetkami i pesto szparagowym

Makaron ze szparagami, krewetkami i pesto szparagowym

Zdjęcie - Makaron ze szparagami, krewetkami i pesto szparagowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 krewetek
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Zdjęcie - Makaron ze szparagami, krewetkami i pesto szparagowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy .
Krewetki dokładnie myjemy, obieramy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Smażymy je na oleju Kujawskim z czosnkiem i bazylią przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Przyprawiamy pieprzem i solą.

Szparagi delikatnie myjemy w zimnej wodzie uważając, żeby nie uszkodzić główek. Łapiemy za koniec każdego szparaga i odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi suszymy na ręczniku
papierowym, a następnie smażymy na dużej patelni, na oleju Kujawskim z czosnkiem i bazylią przez 10-15 minut.
Usmażone szparagi kroimy na mniejsze części. Połowę z nich wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.

Makaron, krewetki oraz niezmiksowane szparagi dodajemy na patelnię, na której smażone były szparagi i mieszamy. Dodajemy szparagowe pesto i ponownie mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonymi solą i pieprzem.

Serwujemy z listkami świeżej bazylii.

 

Czas przygotowania: 20 min

Ilośc porcji: 2

Kategorie przepisów