Makaron ze szparagami, krewetkami i pesto szparagowym
Składniki:
- makaron spaghetti
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 krewetek
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy .
Krewetki dokładnie myjemy, obieramy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Smażymy je na oleju Kujawskim z czosnkiem i bazylią przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Przyprawiamy pieprzem i solą.
Szparagi delikatnie myjemy w zimnej wodzie uważając, żeby nie uszkodzić główek. Łapiemy za koniec każdego szparaga i odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi suszymy na ręczniku
papierowym, a następnie smażymy na dużej patelni, na oleju Kujawskim z czosnkiem i bazylią przez 10-15 minut.
Usmażone szparagi kroimy na mniejsze części. Połowę z nich wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Makaron, krewetki oraz niezmiksowane szparagi dodajemy na patelnię, na której smażone były szparagi i mieszamy. Dodajemy szparagowe pesto i ponownie mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonymi solą i pieprzem.
Serwujemy z listkami świeżej bazylii.
Czas przygotowania: 20 min
Ilośc porcji: 2