Makaron ze szparagami i groszkiem w sosie śmietanowym

Mój ulubiony sos na bazie słodkiej śmietanki, żółtka i wody po ugotowanym makaronie, do tego świeże szparagi, groszek i liście szpinaku ( wiosną czosnek niedźwiedzi ). Szybki i smaczny, sprawdzony, wiosenny obiad. Nic więcej nie trzeba 🙂

Zdjęcie - Makaron ze szparagami i groszkiem w sosie śmietanowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na makaron ze szparagami i groszkiem / 2 porcje
  • 200 g ulubionego makaronu
  • mały pęczek szparagów ( około 8 sztuk )
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10  liści szpinaku lub czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml. słodkiej śmietanki + 1 żółtko + 1/4 szklanki wody z makaronu
  • olej roślinny do smażenia
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Potnij na mniejsze kawałki, lub wzdłuż na paski.

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dwie – trzy minuty przed końcem gotowania, dorzuć do garnka szparagi i groszek.

Odcedź makaron z warzywami. Zachowaj 1/4 szklanki wody po makaronie. Makaron i warzywa, przelej zimną wodą, odstaw do osączenia.

Śmietankę dokładnie pomieszaj z żółtkiem, dolej wodę z makaronu, dodaj gałkę muszkatołową, pomieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę. Kiedy cebulka odparuje wodę, dorzuć posiekane – czosnek i liście szpinaku. Kiedy szpinak zwiędnie, dolej sos śmietanowy. Całość delikatnie zagotuj.

Do sosu dodaj makaron ze szparagami, całość pomieszaj i dopraw do smaku 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Makaron ze szparagami i groszkiem w sosie śmietanowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy