Makaron z serem w wersji fusion
„Makaron z serem to najbardziej nielubiane przeze mnie danie na szkolnej stołówce. Ten pierwszy najczęściej rozgotowany, a ten drugi suchy i rozpadający się bo mleko na ser zamiast być ogrzane zostało ugotowane. Nie dość, że smakowało okropnie to i sposób podania nie zachęcał do konsumpcji. A przecież makaron i ser to bardzo zgrany duet. Postanowiłam zatem nadać tej potrawie nowe oblicze Kuchnia fusion to dla mnie nowość. Do tej pory nie interesowałam się nią zbytnio. Skupiałam się bardziej na tradycji i jakości, dbając by to co przygotowuję w mojej kuchni było wolne od wszechobecnej chemii. Wiedziałam o niej tyle, że polega na tworzeniu smakowitych potraw łączących w sobie tradycje kulinarne różnych krajów. Niewątpliwie do jej powstania przyczyniły się podróże i odkrywanie nowych smaków, oraz chęć przeniesienia ich do rodzimej kuchni. A nie jest to sprawa prosta. Wymaga sporej wiedzy i wyczucia w łączeniu smaków. Równie istotny jest także sposób podania potrawy. Im bardziej odbiegający od tradycyjnego tym lepiej. To doskonałe pole do popisu dla osób z bogatą wyobraźnią. Czy ja do nich należę? Nie wiem. Wiem natomiast, że jestem otwarta na nowe wyzwania, a takim jest konkurs „Fusion w kolorach #omnomnom” zorganizowany na Durszlaku przez Agencję Mint Media Sp. z o.o. polegający na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z wykorzystaniem makaronu marki Omnomnom. Jest to doskonały makaron z mąki durum wyciskany i formowany w tradycyjnych matrycach z brązu, dzięki czemu ma chropowatą powierzchnię i doskonale chłonie sosy i przyprawy. Dostępny jest w sześciu rodzajach: penne, farfalle, fusilli, spaghetti, conchiglioni, pappardelle. Każdy rodzaj posiada inny kolor opakowania co znacznie ułatwi kupującym znalezienie go na sklepowej półce.
Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie kuchni fusion pozostawiam ocenie jury konkursowego i czytelników mojego bloga.”
Spaghetti z serem i pieczonymi burakami
w sosie orzechowym
(Przepis własny)
Składniki na 2 porcje:
180g makaronu spaghetti
pół pieczonego buraka ćwikłowego
100g wyłuskanych orzechów włoskich
1 mały ząbek czosnku
60g wiejskiego półtłustego sera
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
80ml słodkiej śmietanki 12%
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
Zostawić kilka orzechów do dekoracji, a resztę wraz z mlekiem, oliwą, 1/3 sera i ząbkiem czosnku zmiksować na jednolita masę. Wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Zetrzeć buraka na tarce o dużych oczkach.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem orzechowym. Przełożyć na talerze. Posypać startym burakiem, i pokruszonym serem. Udekorować kawałkami orzechów i natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis dodaję do: