Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Zdjęcie - Makaron z pieczoną fetą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron na obiad to prawdziwy domowy fast food. W końcu wiele sosów gotuje się dosłownie kilka minut, można więc błyskawicznie usiąść do jedzenia. Makaron robi się szybciej, niż dostarcza pizzę- taka prawda :)

Dziś makaron,który przez jakiś czas był prawdziwym hitem i fenomenem internetowych filmików. Sos, który robi się sam, bo wszystkie składniki wystarczy włożyć do piekarnika i odczekać jakieś 20 minut. Serowy sos (na bazie pieczonej fety, która pod wpływem temperatury robi się wspaniale kremowa!) z warzywami i pełen posiłek gotowy!

Zdjęcie - Makaron z pieczoną fetą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim przypadku do brytfanki włożyłam:

  • pokrojoną w kostkę cukinię
  • połówki pomidorków koktajlowych
  • blok fety
  • trochę czerwonej cebuli i czosnek

Wszystkie składniki wystarczy skropić oliwą i wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 oC na jakieś 15-20 minut. Nie potrzeba nawet dodawać soli (w końcu feta jest słona!).

Moją porcję makaronu posypałam na koniec płatkami chili (lubię na ostro!) i posypałam natką (samo zdrowie :). Oczywiście wspaniale pasować będą również listki świeżej bazylii.

Na koniec tip: jeśli makaron będziecie podgrzewać, proponuję zostawić sobie trochę wody po gotowaniu makaronu i podlać nią podgrzewany makaron- by sos nie był zbyt gęsty.

Zdjęcie - Makaron z pieczoną fetą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie takie makaronowe patenty, polecam przy okazji mój sposób na spaghetti w sosie pomidorowym, które całe (razem z makaronem!) przygotujecie w jednym garnku, do którego wrzuca się równocześnie WSZYSTKIE składniki, a przygotowanie całego obiadu trwa 10 minut! To prawdziwy hit!- po przepis zapraszam TUTAJ, klik!

Zdjęcie - Makaron z pieczoną fetą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • feta - 1 opakowanie
  • pomidory koktajlowe - ok. 300 g
  • cukinia - 1 mała szt
  • cebula czerwona - 1 mała szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa - hojny chlust :)
  • makaron - do podania np. fusilli
Przygotowanie:
  1. Do naczynia do zapiekania włóż pokrojoną w kostkę cukinię, fetę, połówki pomidorów i poszatkowaną cebulę oraz czosnek.
  2. Całość skrop oliwą.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz przez ok. 20 min.
  4. W czasie, gdy składniki sosu się pieką, ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  5. Upieczone składniki sosu wymieszaj z makaronem, podawaj od razu, na ciepło.

Kategorie przepisów