Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Zimowy comfort food – makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Grzeje od środka i jest przepyszny! Spróbujesz?
Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Przepis: Makaron z pieczarkami
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek brązowych
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g miękkiego sera koziego
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki parmezanu
- sól, pieprz
- 200 g ugotowanego al dente makaronu np. rigatoni
Jak zrobić makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami?
- Makaron gotujemy al dente, zachowując ¼ szklanki wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy 4-5 minut, po czym solimy i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Dodajemy śmietanę, ser kozi, posiekane suszone pomidory i wodę z gotowania makaronu, gotujemy kilka minut do zgęstnienia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, przekładamy na talerze, dekorujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Lubisz makaron? Wypróbuj też ten przepis na makaron al limone z łososiem i brukselką albo prosty makaron z dynią i serem kozim.