Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
            Zimowy comfort food – makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Grzeje od środka i jest przepyszny! Spróbujesz?
Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Przepis: Makaron z pieczarkami
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami:
- 1 szalotka
 - 1 ząbek czosnku
 - 250 g pieczarek brązowych
 - 1 gałązka rozmarynu
 - 50 g suszonych pomidorów
 - 100 g kwaśnej śmietany 18%
 - 100 g miękkiego sera koziego
 - 1 pęczek pietruszki
 - 2 łyżki parmezanu
 - sól, pieprz
 - 200 g ugotowanego al dente makaronu np. rigatoni
 
Jak zrobić makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami?
- Makaron gotujemy al dente, zachowując ¼ szklanki wody z gotowania.
 - Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy 4-5 minut, po czym solimy i smażymy jeszcze 2 minuty.
 - Dodajemy śmietanę, ser kozi, posiekane suszone pomidory i wodę z gotowania makaronu, gotujemy kilka minut do zgęstnienia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
 - Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, przekładamy na talerze, dekorujemy startym parmezanem.
 
Smacznego!
Lubisz makaron? Wypróbuj też ten przepis na makaron al limone z łososiem i brukselką albo prosty makaron z dynią i serem kozim.
