Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym

Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym

Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 400-500 g mięsa mielonego drobiowego, u mnie z indyka
  • około 200 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 3 garście świeżego szpinaku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • około 100 g wędzonej mozzarelli (może być też zwykła lub inny ser, np oscypek)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę kroimy w grubszą kostkę.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdzielając je drewnianą łopatką na mniejsze części. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor oprószamy je mieloną papryką, szczypta mielonego imbiru, szczyptą gałki oraz solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy słodką śmietanką, a gdy się zagotuje, dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Na koniec dokładamy odcedzony makaron oraz pokrojony w kostkę ser. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi.

Uwagi: Jeżeli nie chcesz używać takiej ilości śmietanki, możesz połowę zastąpić bulionem np warzywnym

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów