Makaron z kurkami i szpinakiem
PDF Button
Dla makaroniarzy i fanów wszelkich klusek, pasta kurkowo-szpinakowa okraszona serem Pecorino.
Pestki dyni prażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni, na dużym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce. Kurki i szpinak dobrze umyć pod zimną wodą, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurki, lekko doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 minut, dodać szpinak, dusić kolejne 10 minut. Dodać śmietankę i mleko, paprykę oraz starty ser. Zmniejszyć ogień, dusić do roztopienia sera i zagęszczenia sosu. Często mieszać. Jeśli trzeba, doprawić (uwaga: ser Pecorino jest dość słony). Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić, połączyć z sosem, posypać pestkami dyni, ewentualnie startym serem, jeśli Wam coś zostało. ? Smacznego!