Makaron z groszkiem, fasolką szparagową i burratą
Pomysł na bezmięsny, prosty wiosenny obiad. Główną rolę gra tutaj makaron, a dodatki to sos alfredo, fasolka szparagowa, zielony groszek i burrata.
- 200-250 g ulubionego makaronu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 100 g mrożonego groszku zielonego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- trochę mniej niż 1/2 szkl. tartego parmezanu
- 1 op. sera burrata
- groszek czepny lub kiełki słonecznika do dekoracji
- oliwa
- mięta/bazylia/dymka
- szczypta płatków chili
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Fasolkę szparagową oraz zielony groszek wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut (do odpowiedniej miękkości. Można osobno, można razem, ale należy sprawdzić czas gotowania i ewentualnie dodać jeden produkt nieco później). Odcedzamy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy tarty parmezan. Gotujemy, często mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia (w razie gdyby sos wyszedł zbyt gęsty można wlać niewielką ilość wody). Dodajemy ugotowany groszek z fasolką szparagową i przez chwilę smażymy wszystko razem. Sos doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą płatków chili oraz niewielką ilością soku z cytryny (do smaku). Zdejmujemy z palnika, dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.
Na koniec dodajemy poszarpaną na kawałki burratę, posiekane listki mięty/bazylii lub dymkę oraz kiełki.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym