Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią
Hej :-). Dziś makaronowo :-). Tym razem figa, gruszka, boczek i cukinia. Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki z figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-)
Składniki na 3 porcje:
- boczek w plastrach (10 szt. plasterków)
- 4 figi
- 2 gruszki
- mała cukinia
- natka pietruszki
- sól różowa
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- makaron
Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony w paski boczek, na samym końcu gruszkę, pokrojone figi i natkę pietruszki. Delikatnie mieszam, zostawiam na gazie jakieś 3 minuty, dodaję makaron, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam solą i pieprzem :-))