Makaron z cukinią w śmietanowym sosie

Makaron z cukinią w śmietanowym sosie

Nie tak dawno spróbowałam po raz pierwszy sosu śmietankowego z dodatkiem parmezanu. Sos Alfredo, bo o nim mowa, podbił moje kubki smakowe i od tego momentu znacznie częściej zaczął pojawiać się w różnego rodzaju potrawach z makaronem.

Tym razem zrobiłam bardzo prosty i szybki obiad – makaron z cukinią w śmietanowym sosie, wzbogacony jeszcze o dodatek wędzonego na gorąco łososia.

Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 500 g cukinii
  • 1 cebula
  • ok. 150 ml śmietanki 30%
  • 40 g tartego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • makaron penne
  • opcjonalnie – 125 g wędzonego na gorąco łososia

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Cukinię kroimy na kawałki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia nieco zmięknie. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę zmieszaną z parmezanem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Oprószamy płatkami chili oraz pieprzem do smaku

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Po odcedzeniu dajemy go na patelnię z sosem.

Całość dobrze smakuje z kawałkami wędzonego na gorąco łososia.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z cukinią w śmietanowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów