Makaron z brokułowym pesto i kurkami
Z roku na rok coraz mniej jest tych leniwych dni, w których jest czas na drugą kawę, wyciągnięcie nóg na balkonie i ugotowanie tego „prawdziwego” domowego obiadu, który to jednak wymaga nieco pracy i przygotowań. I tak naprawdę nie wiem, czy to dobrze, czy źle, bo z jednej strony dobrze, że praca się rozwija, a z drugiej… No cóż, każdy wybierze coś innego, bo wszyscy mamy różne priorytety.
Na wszystko jest jednak jakiś sposób. Ja znam rozwiązanie problemu pysznych, zdrowych i pożywnych obiadów. Przez ostatnie lata wypracowałam sobie system trzydziestominutowego gotowania i duża część naszych posiłków właśnie tak wygląda.
Jednym z takich dań jest makaron z brokułowym pesto i kurkami. Tylko świeże składniki, krótko gotowane, a dzięki temu pełne witamin, smaku i koloru. Kurki to wprawdzie mocno sezonowy produkt, ale makaron z brokułowym pesto nawet bez nich jest fajną i świeżą propozycją obiadową, także dla dzieci. Składniki:(4 porcje)- 400g makaronu, np muszelki
- 1 brokuł ok 500g
- 125ml oliwy z oliwek
- 25g blanszowanych migdałów – całych lub słupki
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 50g parmezanu lub grana padano
- sól i pieprz do smaku
- 200g świeżych kurek
- 30g masła lub masła klarowanego
- 1-2 ząbki czosnku
- płatki chili – ok. 1/2 łyżeczki lub wg uznania
Przygotowanie krok po kroku:
- Brokuła podziel na różyczki i obgotuj krótko, około 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź i schłódź szybko w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki temu brokuł zachowa ładny zielony kolor i pozostanie jędrny.
- Migdały upraż na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Za pomocą malaksera lub blendera rozdrobnij migdały, ser, około połowę brokuła, natkę oraz oliwę na pesto. Resztę brokuła podziel na pojedyncze, małe różyczki.
- Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
- Na maśle obsmaż krótko oczyszczone kurki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zdejmij z ognia i na gorącą jeszcze patelnię dodaj świeżo ugotowany makaron, przygotowane wcześniej pesto oraz różyczki brokuła.
- Dopraw płatkami chili i delikatnie wymieszaj całość np potrząsając lekko patelnią.
- Podawaj od razu.
Porada:
1.Do pesto można wykorzystać także grubą łodygę brokuła. W tym celu należy ją obrać z twardej skóry oraz pokroić na plastry lub w kostkę. Łodyga gotuje się o 2-3 minuty dłużej niż różyczki.
2. Parmezan nie jest serem wegetariańskim! W tej wersji pomiń go lub zastąp dozwolonym odpowiednikiem.
Smacznego!