Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami
Fajna alternatywa na bezmięsny obiad.
Makaron w sosie cukiniowo-serowym z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła. Bardzo smaczny.
- 400-500 g ulubionego makaronu
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 1 kulka mozzarelli xxl
- około 50-70 g tartego sera cheddar
- 180-200 g serka topionego śmietankowego
- 400 ml kremówki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, cukier
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i osłodzonej 1 łyżeczką cukru wodzie. Odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy.
Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy cukinię. Doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi i smażymy dalej przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy przez chwilę. Dodajemy serek topiony oraz starty ser cheddar i mozzarellę. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Do sosu dodajemy ugotowane różyczki brokuła oraz posiekaną natkę, mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.
Makaron podajemy polany sosem.
Zobacz również: