Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem




Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu ryżowego
- 400 g filetu z łososia
- pęczek szparagów
- pęczek młodego szczypiorku z cebulką
- 1 papryczka chili
- sok z 1/2 limonki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- czarny sezam
Marynata do łososia:
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta płatków chili
- sok z 1/2 limonki
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Łososia dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do zmacerowania.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Myjemy szparagi i odcinamy twarde końcówki. Siekamy szczypiorek wraz z cebulką i papryczkę chili. Wstawiamy na gaz dwa duże garnki z wodą. Do jednego wsypujemy łyżeczkę soli.
Następnie pieczemy łososia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, uważając jednocześnie by go nie wysuszyć (suchy łosoś to grzech ciężki). W połowie czasu pieczenia łososia wrzucamy szparagi do osolonego wrzątku. Gotujemy je al dente. Czas zależy od grubości szparagów. Moje potrzebowały 7 minut. Chwilę później wrzucamy do wody (nieosolonej) makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 5 minut).
Łososia wyjmujemy z pieca i oddzielamy od skóry. Szaragi wyciągamy z wody i kroimy na kawałki. Makaron przecedzamy na durszlaku, hartując lekko zimną wodą. Następnie wrzucamy go z powrotem do garnka. Wlewamy sos sojowy, sok z limonki i dodajemy posiekaną papryczkę oraz szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy szparagi i delikatnie łączymy z makaronem.
Podajemy od razu, rozdzielając makaron na talerze. Układamy nań kawałki pokruszonego łososia i posypujemy wszystko czarnym sezamem. Smacznego!



