Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem

Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze boli mnie, że trwa on tak krótko, a ja mam ochotę spożytkować go na tyle różnych sposobów. Dlatego w miniony weekend zaopatrzyłem się od razu w cztery pęczki i przyrządziłem kilka dań z ich udziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy makaron, tak jak łosoś, świetnie chłonie te przyprawy i powoduje, że danie nabiera wielowymiarowości - smaki: kwaśny, ostry i słony łączą się, tworząc idealnie wyważoną kompozycję. Do tego cudowne szparagi, ugotowane al dente i nadające słodyczy oraz zielony szczypiorek, który wspaniale uzupełnia potrawę, dodając jej powiewu świeżości i wiosennego sznytu. Gorąco polecam. Mam nadzieję, że danie zachwyci Was równie mocno, jak moich domowników. ;) Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 400 g filetu z łososia
  • pęczek szparagów
  • pęczek młodego szczypiorku z cebulką
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • czarny sezam

Marynata do łososia:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta płatków chili
  • sok z 1/2 limonki
  • kawałek startego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Łososia dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do zmacerowania.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Myjemy szparagi i odcinamy twarde końcówki. Siekamy szczypiorek wraz z cebulką i papryczkę chili. Wstawiamy na gaz dwa duże garnki z wodą. Do jednego wsypujemy łyżeczkę soli.
Następnie pieczemy łososia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, uważając jednocześnie by go nie wysuszyć (suchy łosoś to grzech ciężki). W połowie czasu pieczenia łososia wrzucamy szparagi do osolonego wrzątku. Gotujemy je al dente. Czas zależy od grubości szparagów. Moje potrzebowały 7 minut. Chwilę później wrzucamy do wody (nieosolonej) makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 5 minut).
Łososia wyjmujemy z pieca i oddzielamy od skóry. Szaragi wyciągamy z wody i kroimy na kawałki. Makaron przecedzamy na durszlaku, hartując lekko zimną wodą. Następnie wrzucamy go z powrotem do garnka. Wlewamy sos sojowy, sok z limonki i dodajemy posiekaną papryczkę oraz szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy szparagi i delikatnie łączymy z makaronem.
Podajemy od razu, rozdzielając makaron na talerze. Układamy nań kawałki pokruszonego łososia i posypujemy wszystko czarnym sezamem. Smacznego!

Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy