Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem
Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Danie wspaniale smakuje, a przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil. Delikatny śmietanowy sos z odrobiną czosnku, soku cytryny oraz pieprzu świetnie komponuje się z wędzonym łososiem, a szpinak oraz pomidory dodają całości odrobinę świeżości i koloru. Do tego przepisu polecam wybrać szerokie wstążki, czyli najlepiej pappardelle, jednakże nada się również nieco węższe tagliatelle. Oczywiście najlepszy w tym wypadku byłby makaron domowy, lecz kto ma na to czas? ? Dlatego wystarczy wybrać makaron dobrej jakości z dużą ilością jajek. Możecie nawet pokusić się o świeży, który coraz częściej pojawia się w popularnych dyskontach. Mam nadzieję, że ten przepis na makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem posmakuje Wam równie mocno, jak i mnie. ?
Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem Łukasz Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Danie wspaniale smakuje, a przygotowuje się je w zaledwie…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu typu wstążki (pappardelle lub tagliatelle)
- 300 g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w kawałku)
- 200 g szpinaku w liściach (baby)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż je przez moment, a następnie dodaj szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Odcedź makaron.
- Na sam koniec do sosu dodaj pomidorki poprzekrawane na połówki oraz wędzonego łososia pokrojonego w plastry. Duś wszystko jeszcze przez moment, a następnie zgaś ogień.
- Sos dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem i od razu wymieszaj z gorącym makaronem.
- Pappardelle z wędzonym łososiem możesz posypać dodatkową porcją pieprzu już na talerzach.