Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym
Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g świeżego łososia
  • 400 g świeżego brokuła
  • 200 g brązowego ryżu długoziarnistego
  • 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • sól
na sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
Przygotowanie

Składniki sosu łączymy ze sobą.


Ryż gotujemy w proporcjach 1:2, brokuły gotujemy w osolonym wrzątku ok. 6 min. (powinny pozostać al dente).


Kawałki łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem ziołowym.


Na talerzu rozsypujemy mielone migdały i sezam. Łączymy je ze sobą.


Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawski. Łososia obtaczamy w mieszance migdałów i sezamu, układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. Na chwilę przed końcem smażenia wlewamy na patelnię sos, za pomocą łyżki polewamy kawałki ryby sosem ze wszystkich stron, zdejmujemy z ognia.


Podajemy z ryżem wymieszanym z posiekaną dymką oraz ugotowanymi brokułami.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl 

Kategorie przepisów