Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą
Leszcz to fajna ryba! Niestety rzadko wykorzystywana przez nas w kuchni. Dlatego postanowiłem przygotować przepis, który może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Leszcz:
- 4 płaty leszcza
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
Szparagi:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 cytryna
- kilka gałązek świeżego oregano
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 szklana czarnej soczewicy
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- kilka rzodkiewek
Soczewica Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź.
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając łyżeczką, aż powstanie żółta emulsja. Dopraw solą morską i wymieszaj z soczewicą. Dodaj pokrojone w talarki rzodkiewki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
Szparagi Szparagom odetnij twarde końcówki i obierz do połowy. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie.
*