Lasagne z dynią, brokułem i jarmużem
Wiosnę coraz bardziej czuć w powietrzu, ale jeszcze trochę potrwa nim weekendy staną się okazją do wycieczek po okolicy. Dziś całe przedpołudnie lało i to tak, że wodoodporne ubranie jeździeckie nie uchroniło Króliczki przed zamieniem się w zmokłą kurę. Ponieważ popołudnie niewiele różniło się od poranka, zaszyłam sie w kuchni, by wybrudzić górę naczyń, co jest niestety nieuniknione podczas przygotowywania lasagne…
Nawet w najproszej wersji lasagne potrzeba dwóch rondli do ugotowania sosów oraz naczynia do zapiekania, a kiedy szykuje się bardziej kolorową wersję, dochodzą jeszcze miski, blaszki, deski, sitka, suszarki do sałaty… Słowem jest potem co zmywać. Ale warto od czasu do czasu się wysilić i przygotować ulubione danie Garfielda dla rodzinki. Moi zagorzali fani rudego kocura zjedzą lasagne w każdym wydaniu, nawet jeśli nie zawiera nawet grama mięsa.
Statystycznie zjadamy podobno za mało warzyw. Szczerze mówiąc, nie liczę ile i czego zjadamy w domu, a co za tym idzie, nie wiem jak to się ma do zaleceń żywieniowych, ale nie sądzę, że nasz jadłospis jest idealnym przykładem dobrze zbilansowej diety. Miłość męża do kabanosów stawia nas w nie najlepszym świetle, a moja skłonność do słodyczy (jeszcze został mi jeden pączek!) zdaje się potwierdzać tezę, że najciemniej pod latarnią… Dlatego też z takim zapałem szykuję warzywne obiady – zbyt dobrze znam nasze słabe strony. A lasagne z dynią i jarmużem polecam, bo jest przepyszna.
LASAGNE Z DYNIĄ, BROKUŁEM I JARMUŻEM- 250 g makaronu lasagne
- 1 dynia piżmowa (ok. 900 g)
- 1 duży batat (ok. 450 g)
- 1 mały brokuł
- 70 g jarmużu baby
- 70 g szpinaku baby
- 450 g ricotty
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 240 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 liście laurowe
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- oliwa
- szczypta cukru
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (z termoobiegiem). Dynię oraz batat obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy wcześniej pestki), a następnie umieszczamy na blaszce z rantem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łyżkę oliwy rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu, wsypujemy posiekaną cebulę i smażymy przez 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę papryki i mieszamy dokładnie. Wlewamy passatę i pomidory z puszki, mieszamy i wstawiamy ponownie na palnik. Wsypujemy oregano, wlewamy wywar warzywny i mieszamy wszystko razem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie wyrównujemy smak cukrem.
Upieczoną dynię z batatem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do dużej miski. Dodajemy ricottę, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, a następnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków na gęstą pastę. Myjemy i osuszamy liście szpianku i jarmużu. Brokuł dzielimy na małe różyczki (bez twardych części).
Włączamy ponownie piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180°C (z termoobiegiem). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu. Wlewamy 1/3 sosu pomidorowego, wykładamy łyżką ok. 1/5 pasty dyniowej, wykładamy na wierzch 1/3 liści szpianku, jarmużu i brokuła. Układamy kolejną warstwę makaronu, dociskając go mocno. Wykładamy farsz jak poprzednio i całość powtarzamy jeszcze raz. Układamy ostatnią warstwę makaronu, mocno dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałe 2/5 masy dyniowej i posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
(przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” January 2016) Advertisements