Łabędzi puch z jabłkową galaretką

Łabędzi puch z jabłkową galaretką
Zdjęcie - Łabędzi puch z jabłkową galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łabędzi puch z jabłkową galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łabędzi puch z jabłkową galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łabędzi puch z jabłkową galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łabędzi puch z jabłkową galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • biszkopt
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 5 jajek
  • galaretka jabłkowa
  • 750 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • krem
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 bułki kajzerki
  • posypka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • dodatkowo:
  • 100 ml wody
  • 20 g cukru
  • 1 cytryna
Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem na puch przez około 10 minut na wysokich obrotach.


Następnie dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy olej i ponownie krótko i delikatnie mieszamy.


Biszkopt wykładamy na blachę o wymiarach 20 x 30 cm (dno wyłożone pergaminem) i pieczemy około 20-25 minut w 170ºC. Studzimy w formie.


Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Dusimy, aż zaczną się rozpadać. Do jeszcze ciepłych jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aż jabłka zaczną tężeć.


Biszkopt kroimy na dwa placki. Dolny lekko skrapiamy wodą z cytryną i cukrem, a następnie wykładamy tężejącą galaretkę jabłkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Bułki namaczamy w połowie mleka. Gdy dobrze zmiękną, rozgniatamy je widelcem lub miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy.


Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem.

Do gotującego się mleka dodajemy pulpę z bułki i kokosu. Gotujemy, stale mieszając przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.


Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie stopniowo dodajemy budyń kokosowo-bułkowy, stale ucierając do uzyskania gładkiego kremu.


Krem wykładamy na warstwę galaretki jabłkowej i przykrywamy drugim płatem biszkoptu.


Górny biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem.


Na oleju smażymy wiórki kokosowe z cukrem na złoty kolor. 


Studzimy.


Wierzch ciasta posypujemy wystudzonymi wiórkami kokosowymi.






Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów