Kruche na oleju z truskawkami i bezą
Na Waszym stole nie może zabraknąć tego ciasta z truskawkami! Z tym przepisem poradzicie sobie bez mrugnięcia okiem. Czy wiecie jakie są zalety oleju Kujawskiego: ciasta na oleju są łatwe, ciasta na oleju są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, dłużej zachowują świeżość. Same plusy! To co do roboty! Głodomory są na tak.
Składniki na kruche na oleju z truskawkami i bezą:
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Składniki na środek:
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak upiec kruche na oleju z truskawkami i bezą?
Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Gotowym kruchym ciastem wykładamy formę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
Umyte truskawki kroimy w plastry. Obsypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Wykładamy na podpieczony spód.
Białka ubijamy kolejno, dodajemy powoli cukier. Na koniec do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Gotową bezę wykładamy na warstwę z truskawkami. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średno trudny