Kruche na oleju z truskawkami i bezą

Kruche na oleju z truskawkami i bezą

Zdjęcie - Kruche na oleju z truskawkami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na Waszym stole nie może zabraknąć tego ciasta z truskawkami! Z tym przepisem poradzicie sobie bez mrugnięcia okiem. Czy wiecie jakie są zalety oleju Kujawskiego: ciasta na oleju są łatwe, ciasta na oleju są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, dłużej zachowują świeżość. Same plusy! To co do roboty! Głodomory są na tak.

Składniki na kruche na oleju z truskawkami i bezą:

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Składniki na środek:

  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zdjęcie - Kruche na oleju z truskawkami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec kruche na oleju z truskawkami i bezą?

Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Gotowym kruchym ciastem wykładamy formę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Umyte truskawki kroimy w plastry. Obsypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Wykładamy na podpieczony spód.

Białka ubijamy kolejno, dodajemy powoli cukier. Na koniec do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Gotową bezę wykładamy na warstwę z truskawkami. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średno trudny

Kategorie przepisów