Kotlety z grochu ze szpinakiem
Do przygotowania pasztetu z grochu od razu namoczyłam więcej strączków z myślą o przygotowaniu kotlecików z grochu. To był bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku. Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja.
Składniki:
300 g puree z grochu
150 g szpinaku
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
gałka muszkatałowa
majeranek, imbir
papryka w proszku - słodka i ostra
bułka tarta
Wykonanie:
- puree przygotuj wg przepisu tutaj
- pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość
- połącz puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj
- zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron
- podałam z surówką z czerwonej kapusty