Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy i jaglanki, które z powodzeniem mogą zastąpić kotlety z mięsa. Korzystam z gotowej ciecierzycy z zalewy, ze słoika. Kaszę gotuję nieco wcześniej i lekko przestudzoną, łączę z roztartymi ziarnami cieciorki, do tego ostra papryczka cayene, curry i pędy zielonej cebuli. Taka wariacja smaków kuchni wschodu i naszej polskiej 🙂

Kotlety bardzo smaczne, pożywne i sycące. W towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki, będą znakomitą, pełnowartościową i zdrową potrawą 🙂

Zdjęcie - Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 9 kotletów

  • 3/4  szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 pełna szklanka ciecierzycy z zalewy
  • 1 duża cebula drobno pokrojona i przyrumieniona na oliwie
  • garść świeżo posiekanych pędów cebulki dymki
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy ( może być ziemniaczana )
  • olej do smażenia

Kaszę daję do miseczki i dokładnie płukam kilkakrotnie w bardzo zimniej wodzie. Do czasu, kiedy woda czysta i klarowna.

Wypłukaną kaszę daję do garnka, dolewam niepełne dwie szklanki wody, dodaję łyżeczkę soli. Całość gotuję od zagotowania około 14 minut. Do czasu, kiedy kasza zmięknie i wchłonie całą wodę. Gotową kaszę odstawiam do przestudzenia.

Ciecierzycę daję do pojemnika rozdrabniacza, dodaję 1 -2 łyżki wody z zalewy i miksuję wszystko grudkowatą masę.

Do miseczki daję kaszę, masę z cieciorki, jajko, mąkę, cebulę, papryczkę i curry, sól i pieprz do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Wyrabiam masę, masa może być lekko klejąca.

Mokrymi dłońmi kształtuję owalne kotlety i smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gotowe układam na papierowym ręczniku do osuszenia i od razu podaję.

Pysznie smakują z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku
1

Pieczone bataty z pikantną cie…

aronia aronia
Wiem co jem

Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta
1

Bezglutenowy pasztet wegetaria…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Zupa krem z ciecierzycy
1

Zupa krem z ciecierzycy

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą

Sałatka z cieciorką, indykiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
1

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Gofry z tartych ziemniaków
1

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczona okra z zatarem

Pieczona okra z zatarem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
1

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym

Bezglutenowy wegański jagielni…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...