Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy i jaglanki, które z powodzeniem mogą zastąpić kotlety z mięsa. Korzystam z gotowej ciecierzycy z zalewy, ze słoika. Kaszę gotuję nieco wcześniej i lekko przestudzoną, łączę z roztartymi ziarnami cieciorki, do tego ostra papryczka cayene, curry i pędy zielonej cebuli. Taka wariacja smaków kuchni wschodu i naszej polskiej ?
Kotlety bardzo smaczne, pożywne i sycące. W towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki, będą znakomitą, pełnowartościową i zdrową potrawą ?
Składniki / 9 kotletów
- 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 pełna szklanka ciecierzycy z zalewy
- 1 duża cebula drobno pokrojona i przyrumieniona na oliwie
- garść świeżo posiekanych pędów cebulki dymki
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy ( może być ziemniaczana )
- olej do smażenia
Kaszę daję do miseczki i dokładnie płukam kilkakrotnie w bardzo zimniej wodzie. Do czasu, kiedy woda czysta i klarowna.
Wypłukaną kaszę daję do garnka, dolewam niepełne dwie szklanki wody, dodaję łyżeczkę soli. Całość gotuję od zagotowania około 14 minut. Do czasu, kiedy kasza zmięknie i wchłonie całą wodę. Gotową kaszę odstawiam do przestudzenia.
Ciecierzycę daję do pojemnika rozdrabniacza, dodaję 1 -2 łyżki wody z zalewy i miksuję wszystko grudkowatą masę.
Do miseczki daję kaszę, masę z cieciorki, jajko, mąkę, cebulę, papryczkę i curry, sól i pieprz do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Wyrabiam masę, masa może być lekko klejąca.
Mokrymi dłońmi kształtuję owalne kotlety i smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gotowe układam na papierowym ręczniku do osuszenia i od razu podaję.
Pysznie smakują z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego ?