Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy i jaglanki, które z powodzeniem mogą zastąpić kotlety z mięsa. Korzystam z gotowej ciecierzycy z zalewy, ze słoika. Kaszę gotuję nieco wcześniej i lekko przestudzoną, łączę z roztartymi ziarnami cieciorki, do tego ostra papryczka cayene, curry i pędy zielonej cebuli. Taka wariacja smaków kuchni wschodu i naszej polskiej ?

Kotlety bardzo smaczne, pożywne i sycące. W towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki, będą znakomitą, pełnowartościową i zdrową potrawą ?

Zdjęcie - Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 9 kotletów

  • 3/4  szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 pełna szklanka ciecierzycy z zalewy
  • 1 duża cebula drobno pokrojona i przyrumieniona na oliwie
  • garść świeżo posiekanych pędów cebulki dymki
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy ( może być ziemniaczana )
  • olej do smażenia

Kaszę daję do miseczki i dokładnie płukam kilkakrotnie w bardzo zimniej wodzie. Do czasu, kiedy woda czysta i klarowna.

Wypłukaną kaszę daję do garnka, dolewam niepełne dwie szklanki wody, dodaję łyżeczkę soli. Całość gotuję od zagotowania około 14 minut. Do czasu, kiedy kasza zmięknie i wchłonie całą wodę. Gotową kaszę odstawiam do przestudzenia.

Ciecierzycę daję do pojemnika rozdrabniacza, dodaję 1 -2 łyżki wody z zalewy i miksuję wszystko grudkowatą masę.

Do miseczki daję kaszę, masę z cieciorki, jajko, mąkę, cebulę, papryczkę i curry, sól i pieprz do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Wyrabiam masę, masa może być lekko klejąca.

Mokrymi dłońmi kształtuję owalne kotlety i smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gotowe układam na papierowym ręczniku do osuszenia i od razu podaję.

Pysznie smakują z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego ?

Zdjęcie - Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów