Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie

Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie
Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety wieprzowe w miodowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 6 kotletów z karczka wieprzowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • biały pieprz
Marynata:
  • ½ szklanki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego tymianku
Przygotowanie Składniki marynaty dokładnie mieszam w szklanym naczyniu i zanurzam w niej kotlety. Naczynie przykrywam i umieszczam w lodówce na 12 godz. Po tym czasie mięso odsączam z marynaty i posypuję papryką oraz pieprzem.


Zamarynowane kotlety kładę na rozgrzany ruszt. Grilluję, często obracając, do czasu, aż się zrumienią. Mięso można również piec przez 40 min., w nagrzanym do 200°C piekarniku, używając funkcji grill.

Gotowe kotlety podaję z sałatką lub surówką.


Porada :

Do grillowanych mięs często podaję prostą sałatkę z gotowanych brokułów, pomidorów i jajek gotowanych na twardo. Ugotowane brokuły dzielę na małe różyczki, pomidory i jajka kroję na ćwiartki. Dodaję sos z majonezu i jogurtu.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów