Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 125 ml białego, półwytrawnego wina
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso podziel na 4 kotlety. Lekko rozbij je łuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna i usmaż mięso z obu stron. Usmażone mięso przełóż na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Całość podlej winem i poczekaj, aż większość odparuje. Dodaj obie musztardy i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kremówkę i ponownie zagotuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek bulionu.
Mięso włóż do sosu i podawaj od razu.
Porada:
Jeśli nie chcesz lub nie możesz użyć wina, do przygotowania sosu użyj bulionu warzywnego.
Do smażonych potraw, takich jak to danie, świetnie sprawdzi się olej Kujawski 3 Ziarna o innowacyjnym składzie. Dzięki połączeniu w idealnych proporcjach oleju rzepakowego, lnianego oraz z pestek dyni świetnie podkreśla smak smażonego mięsa.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl