Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem
Zdjęcie - Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 150 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli)
  • 75 ml oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
  • 30 ml octu winnego
  • 15 ml płynnego miodu
  • 1 pęczek rozmarynu
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Ser schładzamy lub lekko zmrażamy i kroimy w kostkę.

Z gałązek rozmarynu obrywamy listki, pozostawiając je tylko na samych czubkach.

Na gałązki nabijamy buraczki i ser. Ustawiamy na półmisku.

Olej Kujawski mieszamy energicznie z octem, miodem, solą, pieprzem i łyżeczką posiekanych listków rozmarynu.

Przygotowanym dressingiem polewamy koreczki.



Liczba porcji: 15

Czas przygotowania: 15 minut 

Kategorie przepisów