Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii
Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 średnie cukinie
2 małe marchewki
1 cebula
1 łyżka masła ghee
zielona pietruszka
kawałek parmezanu
sól, pieprz
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu. Przestudź
- cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle
- cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu
- połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić
- formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia