Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem
Smaczny zielony koktajl skomponowany tak, że nie ma potrzeby dosładzania go miodem lub daktylami. Idealny na wiosenne oczyszczenie, a przy okazji wzbogaci nasz wyjałowiony po zimnie organizm w mnóstwo witamin i minerałów. Ma całkiem sporo błonnika, więc doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie. Bogaty w potas, żelazo, mangan, witaminę C i K doda nam energii i sił witalnych. Ostatnio prawie codziennie taki serwuję nie tylko mojej rodzinie ale także mamie, która wraca do zdrowia po długiej chorobie.
Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem
Składniki na 4 porcje
- 1 marchewka
- 1/8 selera
- 3 liście białej kapusty
- solidna garść szpinaku
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 2 kiwi
- pół cytryny
Wszystkie warzywa umyć. Owoce porządnie wyszorować. Obrać marchewkę, seler, kiwi, cytrynę i pomarańczę. Jabłka przekroić na cztery części i usunąć gniazda nasienne. Z marchewki, selera, kapusty, jabłek, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej. O otrzymanego soku dodać pokrojone w kostkę owoce kiwi i szpinak. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklaneczek i od razu podawać.
Smacznego :)
Aronia